Qida zəhərlənməsi: simptomlar, müalicə və profilaktika üsulları sağlam qidalanma bələdçisi

Qida zəhərlənməsi, insanların istehlak etdiyi qidada olan zərərli bakteriya, virus, göbələk və ya toksinlərdən qaynaqlanan bir sağlamlıq problemidir. Qida zəhərlənməsi yüngül və ya ağır simptomlarla bir çox fərqli ağrılı vəziyyəti əhatə edə bilər və ümumiyyətlə ishal, ürək bulanması, qusma, qarın ağrısı, baş ağrısı və qızdırma kimi simptomlarla özünü göstərir.

Qida zəhərlənməsi: simptomlar, müalicə və profilaktika üsulları sağlam qidalanma bələdçisi

Qida zəhərlənməsi hər hansı bir yeməkdə və ya içkidə baş verə bilər, lakin xüsusilə süd, yumurta, ət, quş əti, dəniz məhsulları, tərəvəz və meyvələr kimi çiy və işlənməmiş qidalarla əlaqələndirilir. Bundan əlavə, ani qidalar, dondurulmuş qidalar, konservləşdirilmiş qidalar və pasterizə olunmamış su da qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.

Qida zəhərlənməsi, xüsusilə uşaqlar, yaşlılar və immuniteti zəif olan insanlar üçün ciddi bir sağlamlıq problemi ola bilər. Buna görə məhsulların hazırlanmasında, saxlanmasında və istehlakında Gigiyenik tədbirlərə riayət etmək çox vacibdir.

Tez-tez verilən suallar:

Qida zəhərlənməsi necə baş verir?

Qida zəhərlənməsi qidada olan zərərli bakteriyalar, viruslar, göbələklər və ya toksinlər səbəbindən baş verir.

Qida zəhərlənməsinin əlamətləri hansılardır?

Qida zəhərlənməsinin simptomlarına göyərtə ishal, ürək bulanması, qusma, qarın ağrısı, baş ağrısı və qızdırma daxildir.

Qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq üçün nə edə bilərəm?

Qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq üçün yemək hazırlayarkən, saxlayarkən və yeyərkən Gigiyenik tədbirlərə riayət etmək vacibdir. Çiy və işlənməmiş qidaları yaxşı bişirmək və pasterizə olunmamış şirələri istehlak etməmək də vacibdir.

Qida zəhərlənməsi necə müalicə olunur?

Qida zəhərlənməsinin müalicəsi zəhərlənmə əlamətlərinə və şiddətinə görə dəyişə bilər. Müalicə ümumiyyətlə simptomları aradan qaldırmaq və bədənin itirdiyi mayeləri əvəz etməklə aparılır. Ancaq ağır hallarda antibiotiklər və ya digər dərmanlar da istifadə edilə bilər.

Qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq üçün hansı qidalardan çəkinmək lazımdır?

Qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq üçün çiy və işlənməmiş qidaları xüsusilə yaxşı bişirmək və pasterizə olunmamış şirələri istehlak etməmək vacibdir. Bundan əlavə, dəniz məhsulları, ət, quş əti, süd, yumurta, tərəvəz və meyvələr kimi potensial təhlükəli qidaların yaxşı saxlanılması və gigiyenik şəraitdə hazırlanması vacibdir.

Bu məqalə 22 mart 2023 tarixində əlavə edilib. 0 dəfə oxuyun.

Yazıçı
Doktorsitesi
Doktorsitesi
Facebook Twitter Instagram Youtube