Sağlamlığımıza zərər vuran qluten

Gluten, taxıl məhsullarında, xüsusən də buğda, arpa və çavdarda tapılan bir protein qrupudur. Əksər insanlar üçün gluten zərərsizdir, lakin bəzi insanlar üçün sağlamlığa ciddi zərərlər verə bilər. Glutenə qarşı həssaslıq müxtəlif formalar ala bilər:

Sağlamlığımıza zərər vuran qluten

Çölyak Xəstəliyi: Avtoimmun bir xəstəlik olan çölyak xəstəliyi, glutenə məruz qaldıqda bağırsaqlarda iltihaba və zədələnməyə səbəb olur. Bu, qida maddələrinin əmilməsini pozur və vitamin və mineral çatışmazlıqlarına, ishal, qarın ağrısı və kilo itkisinə yol aça bilər.

Gluten Həssaslığı (Non-Çölyak Gluten Həssaslığı): Bu, çölyak xəstəliyi və ya buğda allergiyası olmadan glutenə reaksiya verən insanlar üçün istifadə olunan bir terminlər. Gluten həssaslığı olan şəxslər gluten qəbul etdikdə qarın ağrısı, ishal, yorğunluq və baş ağrısı kimi simptomlar yaşaya bilərlər.

Buğda Allergiyası: Buğda allergiyası olan insanlar buğda proteini olan glutenə də reaksiya verə bilərlər. Bu, dəri reaksiyaları, nəfəs alma çətinliyi və hətta anafilaksi kimi ciddi reaksiyaları ehtiva edə bilər.

Gluten, sağlamlığa zərərli ola biləcək digər yollarla da əlaqədə olmayabilir. Məsələn, gluten ehtiva edən yüksək işlənmiş qidaların aşırı tüketimi, obezite, ürək xəstəlikləri və 2-ci tip diabet riskini artıra bilər.

Gluteni pəhrizdən çıxarmaq, yalnız yuxarıda qeyd edilən xəstəliklərdən birinə sahib olan insanlar üçün məsləhət görülür. Əks halda, gluteni pəhrizdən tamamilə çıxarmaq əvəzinə sağlam və balanslı qidalanmaya diqqət etmək daha məqsədəuyğundur. ƕer glutenə qarşı həssaslığınız və ya intoleransınız olduğunu düşünürsünüzsə, tibbi bir diaqnoz və müvafiq müalicə üçün həkimə müraciət etmək ən yaxşı yoldur.

Bu məqalə 14 mart 2024 tarixində əlavə edilib. 0 dəfə oxuyun.

Yazıçı
Doktorsitesi
Doktorsitesi
Facebook Twitter Instagram Youtube