1- Əhvalınızı yaxşılaşdırmağa kömək edir
Şokolad sizi xoşbəxt hiss edən bir kimyəvi maddə olan feniletilamin ehtiva edir. Eyni maddə pendir və şərabda olur, lakin şokoladda bu iki qidadan daha çoxdur.
Şokoladın bizi bu qədər yaxşı hiss etməsinin başqa bir səbəbi, əhvalımızı tənzimləməyə kömək edən bir nörotransmitter olan serotonin ehtiva etməsidir. Şokoladda sinir sistemini sakitləşdirməklə tanınan bir mineral olan maqnezium və endorfinlər (bədənin təbii ağrı kəsiciləri) də var.
2- Ürək xəstəliyi riskini azaldır
Flavonoidlərin iltihabı azaltdığı və qan damarlarının sağlam olmasına kömək etdiyi də bilinir.
Bəzi flavonoidlər antikoagulyant xüsusiyyətlərə malikdir, yəni damarlarda qan laxtalanmasının qarşısını ala bilər. Şokoladdakı antioksidanlar hüceyrələrə zərər verən və xəstəliklərə səbəb olan sərbəst radikallarla mübarizə aparmağa kömək edir, bu da onları ürək sağlamlığınız üçün əla seçimdir!
3- Şokoladın tərkibindəki kimyəvi maddə olan teobromin sizi soyuq havaya daha həssas edə bilər!
Teobromin, nəbzinizi artıra və istilik hissi yarada bilən kofeinə bənzər bir stimulyatordur. Çay və kola içərisində də tapıla bilər.
Teobromin əsrlər boyu ishal, tənəffüs yolları xəstəlikləri və mədə xoraları kimi müxtəlif xəstəliklər üçün bitki mənşəli vasitə kimi istifadə edilmişdir. Bu gün ən çox dərman əlavəsi olaraq istifadə olunur, çünki kofein və ya efedrin kimi digər stimulyatorlardan (dərmanlarda da istifadə olunur) daha az yan təsiri var.
4- Qan təzyiqini aşağı salır
Şokoladda olan bir stimulant olan teobromin noyabr ayında ürək əzələsinin daralma gücünü artıra bilər. Bu da öz növbəsində ürək çıxışını və periferik müqaviməti artıraraq qan təzyiqini artırır. Bununla birlikdə, teobrominin qan damarlarını rahatlaşdıraraq qan təzyiqini aşağı saldığı da göstərilmişdir. Əslində, kakao yaşıl çay və ya qırmızı şərabdan daha çox antioksidan ehtiva edir!
5- Qan şəkərini azaltmağa kömək edir və diabetin qarşısını almağa kömək edə bilər
Şokolad qan şəkərini azaltmağa kömək edə biləcək antioksidanlarla zəngindir. Teobromin və kofein maddələr mübadiləsini sürətləndirən və yorğunluğu azaldan stimulantlardır ki, bu da şokoladı xroniki yorğunluq sindromundan əziyyət çəkən insanlar üçün məşhur səhər yeməyi və ya günortadan sonra içki halına gətirir.
Kakao paxlasındakı antioksidanlar qan damarlarını rahatlaşdırır, qan dövranını yaxşılaşdırır və bu da bədəndəki iltihabı azaldaraq ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını alır (bu da qan laxtalanmasının qarşısını almağın bir yoludur).
6- Bu, xərçəngdən qorunmağa və bəzi hallarda şişlərin böyüməsini yavaşlatmağa kömək edə bilər
Şokoladın tərkibində xərçəngin qarşısını almağa kömək edən antioksidanlar və flavonollar var. Flavonollar bəzi xərçəng növlərindən qorunmağa kömək edə biləcək bir antioksidan növüdür. 2016-cı ildə edilən bir araşdırma, şokolad kimi flavonolla zəngin qidalar yeməyin prostat, yumurtalıq və endometrial xərçəng də daxil olmaqla bəzi xərçəng növlərinin daha az riski ilə əlaqəli olduğunu tapdı.
Şokoladın faydaları Qismən yüksək maqnezium tərkibinə görə ola bilər-tədqiqatlar göstərir ki, maqnezium kolon xərçəngi hüceyrələrinin böyüməsinə və bütün bədənə yayılmasına mane ola bilər (1). Maqnezium normal beyin funksiyası üçün də lazımdır; arteriya əzələlərini rahatlaşdıraraq qan təzyiqi səviyyələrini tənzimləməyə kömək edir (2). Noyabr 2015 maqnezium normal beyin funksiyası üçün də lazımdır; arteriya əzələlərini rahatlaşdıraraq qan təzyiqi səviyyələrini tənzimləməyə kömək edir (2).
Tünd şokolad südlü şokoladdan daha çox kakao ehtiva edir, buna görə də ürək xəstəliyinə və ya insulta səbəb olan damarlarda lövhə yığılmasının qarşısını almağa kömək edə bilən polifenol adlanan antioksidanlarla zəngindir (3).
7- Şokoladda sinir sistemini stimullaşdıran və maddələr mübadiləsini sürətləndirən kofein və teobromin var.
Kofein və teobromin ürək dərəcəsini və qan təzyiqini artıran stimulantlardır. Bunlar əhvalınıza müsbət təsir göstərə biləcək digər birləşmələrlə birlikdə şokoladda olur.
Şokolad, damarların iltihabını azaltmaq və xolesterolu azaltmaqla yüksək qan təzyiqi və insultun qarşısını almağa kömək edə bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm olaraq tünd şokolad yemək ürək xəstəliyi riskini yüzdə 30-a qədər azalda bilər!
8- Bu, iştahı idarə etməyə kömək edir, aclıq əzablarını və konfet və peçenye kimi şirin qidalara olan istəkləri azaldır!
Şokolad aşağıdakılar da daxil olmaqla zəngin bir qida mənbəyidir:
Maqnezium. Bu mineral enerji səviyyənizi artırmağa və yorğunluğu azaltmağa kömək edə bilər. Həm də sağlam qan təzyiqi səviyyələrini qoruyur və sümük sağlamlığını dəstəkləyir.
Mis. Mis, dərinin möhkəmliyini və elastikliyini qoruyan kollagen istehsalını təşviq edən vacib bir qidadır. Mis, bədəndə oksigen daşıyan qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalına da kömək edir.
Dəmir: bu mineral, noyabr ayının enerji istehsalı üçün lazım olduğu ağciyərlərdən bədənimizin bütün hissələrinə (əzələlər daxil olmaqla) oksigen nəqli də daxil olmaqla bədəndəki bir çox biokimyəvi reaksiyalarda əsas rol oynayır!
9- Kakao paxlasındakı antioksidanlar qan damarlarını rahatlaşdırarkən qan dövranını yaxşılaşdırarkən bədəndəki iltihabı azaldaraq (bu da qan laxtalanmasının qarşısını almağın bir yoludur) ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur.
Kakao paxlası antioksidantlarla zəngindir, bu da qan damarlarını rahatlaşdırarkən qan dövranını yaxşılaşdırarkən bədəndəki iltihabı azaltmaqla (qan laxtalanmasının qarşısını almağın bir yolu) ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edə bilər. Antioksidanlar sizin üçün faydalıdır, çünki hüceyrələrə və DNT-yə zərər verən sərbəst radikalları zərərsizləşdirə bilər və bununla da sağlamlığınızı və gücünüzü qoruyur.
Kakao paxlası, xolesterol səviyyəsini aşağı saldığı və yüksək qan təzyiqi və yüksək trigliseridlər də daxil olmaqla ürək xəstəlikləri üçün risk faktorlarını azaltdığı göstərilən prokyanidin adlanan flavonoidləri ehtiva edir - Tez-tez koroner ürək xəstəliyi (CHD) ilə əlaqəli iki amil.
10- Nəticə
Ümid edirik ki, bu məqalə şokoladın faydaları haqqında daha çox məlumat əldə etməyə kömək etdi! Şokolad yeməyi başqa hansı yollarla sevirsiniz? Aşağıdakı şərhlərdə bizimlə paylaşın.